Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Обама осъди отвличането на над 200 ученички в Нигерия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата дама на САЩ Мишел Обама остро осъди отвличането на стотици нигерийски ученички и го нарече "безскрупулен акт". Тя направи вместо съпруга си редовното седмично обръщение на президента в навечерието на американския празник на майките и каза, че двамата със съпруга й са "възмутени и потресени" от отвличането на девойките от пансиона им на 15 април.
 
Този безскрупулен акт е извършен от терористична група, решена да попречи на тези момичета да получат образование. Възрастни мъже, които се опитват да прекършат амбициите на младите момичета. Нека се помолим да се върнат живи и здрави и нека покажем поне частица от куража им в борбата да дадем на всяко момиче на тази планета образованието, което й се полага по право.
 
Първата дама отбеляза, че над 65 милиона момичета  в глобален мащаб не ходят на училище, макар че образованието би им осигурило по-добър живот.

Неспособността на нигерийските власти да спасят момичетата предизвика широко възмущение по цял свят. Отговорност за похищението пое терористичната групировка "Боко Харам", чието име в превод означава "Западното обучение е забранено", която заплаши да продаде момичетата като робини.

Съединените щати изпратиха екип експерти в Нигерия да помогнат за намирането и спасяването на ученичките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени