Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Йончев: Евроскептицизмът ще се увеличава

Кънчо Стойчев: ЕС в момента няма лидерство

ЕС, за съжаление, не изглежда такъв какъвто си го представяхме. ЕС не е това, което мислехме и става зле и все по-зле, каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за предаването „12+3“.

ЕС в момента няма лидерство. Ако имаше лидерство в момента, никога нямаше да се случи трагедията в Украйна, ще добавя двойния аршин, лицемерието. Оказва се, че в момента референдумът не е ценност за нас. Демокрация ли е, когато на един площад се допуска да се разстрелват хора. Ще продължа с тежкото разочарование от отношението към България, двойните стандарти, размахания пръст, непрекъснато ни поучават. Кой ни поучава? Партньорите ни поучават, че сме корумпирани и мафиоти като вчера излезе официално становище на европейски съд, че Силвио Берлускони в продължение на 20 години е представител на мафията, така натрупва парите и така взима властта, добави Стойчев.

Според Стойчев, за да се решат проблемите е необходима власт на федерален принцип: Отнемане на властта на чиновника. Власт на федерален принцип, много повече политически обвързана, с много по-голяма тежест на мненията на националните представителства, съживяване на ЕП като основното място за тълкуване на политики, а не ЕК, която измести парламента и в момента сме в ситуация, в която Комисията доминира, а парламентът е едно демократично украшение към шепа бюрократи.

По думите на проф. Димитър Йончев, докато Европа не постави откровено въпроса за изграждането на европейска идентичност, за намаляване на ксенофобията, формулата ще е непродуктивна: Ние, които сме по периферията, сме между чука и наковалнята, защото един от големите проблеми на ЕС - липсата на унитарна политика, е влиянието на САЩ. Този начин, по който САЩ виждат европейските си интереси, не съвпадат с отделните големи държави в ЕС, така че не виждам в близко време намаляване на евроскептицизма. По-скоро ще се увеличава.

Проф. Йончев коментира и становището на Президентството за проведените референдуми в Източна Украйна: Президентът съобщи веднага, че референдумът в Източна Украйна бил незаконен. В 9 член на Конституцията на украинците пише, че всички международни договорености имат приоритет пред националното законодателство. Украйна е член на ООН, а там е ясно написано, че една група може да направи допитване, независимо от националното правителство, за своята автономия. Президентът въз основа на каква правна конструкция съобщи тяхната незаконност? Вярно е, че това е политически деликатен въпрос. Русия обяви, че се отнася с уважение. Такава формула няма в правото. Хората мислят. Къде е уважението, което ние изразихме към един такъв деликатен въпрос с този жест? На кого служим?

Мненията чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна