Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чургус: Помощта на българите е неоценима

Наводнение в Сърбия
Снимка: МВР на Сърбия

Ситуацията в Сърбия остава много тежка. Наводненията са невиждани до този момент в страната. Следващите два дни ще бъдат важни когато става въпрос за нивото на река Сава и Дунав. Евакуирани са досега между 20 и 30 000 души от местата с огромни наводнения.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" посланикът на република Сърбия у нас Владимир Чургус: 

Искам да благодаря на България за бързата й реакция и по-специално за навременната помощ, която МВР изпрати в Сърбия със своето подразделение за спешно спасяване и оказване на помощ. Неоценима е помощта ви в този момент. Българските пожарникари спасяваха хора в много важен момент, когато водата пробиваше насипите и наводненията бяха най-сериозни в Свилайнац, Ягодина и през последните два дни и в Парачин. Българските пожарникари показаха голяма съпричастност и храброст в спасяването и в някои моменти те жертваха живота си, за да помогнат на хората в беда. Това има много голямо значение за сръбския народ и ние няма да го забравим.

На няколко пъти премиерът Вучич специално отбеляза спешната и адекватна помощ от българските спасители, както и на тези от Русия и Словения, защото спасяването на човешки животи няма цена, която да може да се плати. Да, помощта е много важна, но в този момент много по-важно беше да бъде оказана реална и ефективна помощ като се спасяваха човешки животи. Наводнение в Сърбия

В страната има необходимост от лекарства и предмети от първа необходимост, отбеляза Чургус:

Много съм впечатлен от обикновените български граждани, защото много от тях продължават да се обаждат в сръбското посолство, да се интересуват и да носят помощи. Това правят и част от големите български компании. Много ценим голямото разбиране и човещина, която проявяват българите. Необходими се неща като одеяла, дрехи, вода, както и батерии за осветление, лекарства от първа необходимост и машини за изпомпване на водата. Също така бихме имали нужда от подкрепа за енергийната система на Сърбия в този труден момент. Сигурно е, че справянето с последствията ще трае не само месеци, но вероятно и години. Сега основната цел на правителството на Сърбия е да осигури най-необходимите потребности и нужди на пострадалата част от населението. Дарените парични средства ще бъдат предназначени за хората в нужда и пострадалите от природното бедствие.

Много ми хареса инициативата, която днес споделиха с мен български оперни изпълнители, както и музиканти от Филхармонията, които изразиха готовност да организират благотворителен концерт, на който да бъдат събрани средства. Тези неща, както и желанието на обикновените българи да помогнат на Сърбия, е безценно. Много е важно, че и официалните български власти ни оказват съдействие на всяко равнище. Най-важно е да усещаме и това взаимно разбиране и готовност да имаме единство на Балканите, които са били досега символ именно на обратното.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Н.Пр. Владимир Чургус можете да чуете от звуковия файл.

Сметките, разкрити от Сръбското посолство у нас, за финансовото подпомагане на пострадалите от наводненията хора в западната ни съседка са:

В EUR

IBAN:  BG 67 UNCR 7000 15 21 67 34 63

BIC:  UNCRBGSF

В български лева BGN

IBAN  BG24 UNCR 7000 15 21 67 34 61

BIC:  UNCRBGSF


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна