Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в САЩ са недоволни от условието за уседналост за евроизборите

Гласуване на евроизборите в САЩ
Снимка: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

Всеобщо недоволство от условието за уседналост изразиха сънародници ни в Съединените щати, който бяха неприятно изненадани от факта, че нямат право да гласуват,  ако не са живели последните 3 месеца в България. Солидарни с тях бяха малкото българи, които упражниха право си на глас. 

До към 15:30 местно време близо 50 души са подали своя глас за представители на България в Европейския парламент. В началото на изборния ден около 20 желаещи да гласуват не успяха да направят това заради условието за уседналост, залегнало в Изборния закон. Според промяната право на глас имат тези, които през изминалите три месеца поне 60 дни са живели на територията на Бъгария или страна от Европейския съюз.

По-голямата част от пристигналите не бяха запознати с новото условие и изразиха своето недоволство. Борис Луканов сподели, че е изключително разочарован от закона, който според него лишава хората, живеещи извън Европейския съюз от правото на вот. Въпреки че той не отговаря на условието, реши да гласува.

Аз като прочетох декларацията, всъщност тези 60 дни не са записани и аз това, върху което се подписах, го няма. Всъщност не знам дали вотът ми ще бъде уважен, но членовете на избирателната комисия правят всичко възможно да кажат на всеки, че това е новото изискване и според мен това е едно абсурдно изискване, каза Луканов.

Българите в Ню Йорк пак четат новини, пак се интересуват от нещата, които стават в България и могат да вземат някакво компетентно мнение, смята Кирил Трайков.

Не съм живяла в България от много време. Преди да живея в Америка, живях 10 години в Германия и мисля, че не би било честно да подам своя глас, тъй като нямам собствено оформено мнение за политическите истории, които стават в момента, обясни българка, придружила майка си до изборната урна.

Мярката за уседналост при гласуване съществува също в други европейски държави и e разрешена от 2 европейски директиви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна