Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 души са се записали на традиционното пеене на химна “Върви народе възродени“ в Израел

Снимка: http://bg.wikipedia.org

Над 100 души са се записали, а са предполага ще пристигнат много повече, на традиционното пеене на химна на българската култура “Върви народе възродени“ в „българската столица на Израел“ Яфо. Тон ще даде прочутия хор на преселници от България „Цадиков“, а публиката ще му приглася. Мероприятието е традиционно и се организира в последната десетдневка на май от „дружеството на пишещите на български“. Сред тези, които ще четат свои стихове след това, на родния си език ще е Снежна Иванова - Алуа, майка на певицата, което Андрей Бочели избра да му партнира в Израел.

Литературното четене и пеене на химна на културата е едно от петте мероприятия, с които в Израел честваха братята Кирил и Методи. Адвокатът Моше Алони продължава своята просветителска дейност сред хора, които не са преселници от България. Този път им разказа за славянската писменост и за световно известни в световната култура български творци като Елиас Канети, Панчо Владигеров, Валери Петров, братята  музиканти  Ешкенази и др.

С филмът „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“, както и с два концерта на певеца Панайот Панайотов, бяха отбелязани творците, които и сега творят в България.

В събота в гр. Хайфа се открива празник на балканската култура и кухня. Ще се представи танцов състав от Кюстендил, както и два самодейни състава на хора, които в Израел учат български хора и ръченици. Ще гостуват с кулинарна програма 4 български ресторанти от различни краища на еврейската държава.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени