Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Терзиева: Няма да загубим парите по ОП "Регионално развитие"

Снимка: БГНЕС

През април тази година Европейската комисия извърши рутинен одит на проекти, финансирани по ОП "Регионално развитие". На база предварителна констатация от тази проверка временно са прекъснати плащания по приоритетни оси 1 и 3 – устойчиво градско развитие и туризъм. Искам да подчертая, че става дума за междинни заявления за плащания на стойност 90 милиона лева. По останалите три оси плащанията не са прекъснати. Това е рутинна процедура, нашата задача е да направим спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим какви са нередностите. Това каза в предаването "Преди всички" министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във връзка със спирането на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" от Европейската комисия.

Нарушенията са в областта на обществените поръчки, потвърди министър Терзиева. Според нея управляващите органи трябва да засилят контрола: За мен е много важно системите за финансово управление да са на ниво и да хващат своевременно пропуските, защото ние трябва да пазим интереса на европейския и българския данъкоплатец.

Според Десислава Терзиева няма да се стигне до загуба на спрените пари. Тя обясни,че ще бъде поет ангажимент към ЕК да се направи и допълнителен одит на определени проекти, които се подбират на случаен принцип. На този етап не виждам притеснения и по отношение за загубата на средства за санирането на сгради, заяви строителният министър и допълни, че след месец ще открие първите две санирани сгради.

Терзиева каза, че няма индикации от страна на премиера за евентуална нейна смяна и подчерта, че продължава да изпълнява програмата, начертана от самото начало на правителството. Тя обясни, че снощи се е видяла с Пламен Орешарски, но са обсъждали политическата обстановка и приоритетите на ДПС през следващите месеци.

За спрения от Комисията за защита на конкуренцията устройствен план на Царево министърът заяви: Ще спазим указанията на КЗК и ще преправим тръжната процедура.

Цялото интервю с Десислава Терзиева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени