Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Извличане на етерични масла

| обновено на 12.05.16 в 14:20 БНР Новини
Снимка: iremk.net

Откриването на дестилацията дължим на древните алхимици в Китай, Египет и Гърция, които най-вероятно независимо едни от други открили този важен и сега процес. Благодарение на него става възможно и получаването на розова вода. В най-стари времена го постигали чрез единична дестилация.
„Българският розопроизводител използвал двойната дестилация за добиване на розова вода и на розово масло. Метод, който той познавал отдавна при варенето на ракия. Много изследователи твърдят, че двойната дестилация е дело на производители от други страни на Европа. Проучването на арабски източници, обаче, показва, че в тях няма данни за използването на двойна дестилация”. Твърдение на историка Косьо Зарев в книгата му „Българското розопроизводство и традиционната култура”.
В нея той отбелязва още: „Минималното количество розово масло, което се получавало, се продавало на араби и индуси. Но в края на осемнадесети и началото на деветнадесети век то започнало да се търси в големи количества на европейските пазари от парфюмерийните къщи. И тогава двойната дестилация, която използвал българският розопроизводител, довела до утвърждаването на българското розово масло като ненадминато по количество и качество”.
Доктор Косьо Зарев е създател на Музея на розата в град Казанлък, разположен на територията на Института по розата и етерично-маслените култури. Сред ценните експонати там са и стари медни казани за варене на розовия цвят и за получаване на розова вода и розово масло. За историята на розоваренето и за методите на извличане на маслата от етерично-маслените култури разказват специалистите от института доктор Ана Добрева, инженер Айша Хайрол и асистент Веселина Баджелова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна