Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таско Ерменков: "Южен поток“ ще се случи, защото е от изключително значение за икономиката на Европа

Снимка: БГНЕС

Напълно естествено е до изчистване на всички тези притеснения на ЕК дали основатели, дали неоснователни, но сложени на масата, да не се предприемат действия по-нататък, които биха задълбочили противоречията между България и ЕС, каза депутатът  от Коалиция за България Таско Ерменков в интервю за предаването „12+3“.

Ерменков определи като правилно действие реакцията за „Южен поток“ на премиера Пламен Орешарски, който обяви, че проектът се спира, докато не се решат противоречията с ЕК:

Това е едно правилно действие, което се предприема, за да няма съмнения, че един такъв важен проект, важен не само за България, но и за ЕС, ще бъде извършено в съответствие с европейското законодателство.

Аз съм убеден, че проектът „Южен поток“ ще се случи, защото той е от изключително значение за развитието на икономиката на Европа. Това е едно действие, което в никакъв случай не е направено, за да заобикаля Украйна или да бъде един допълнителен инструмент на Русия, за да въздейства върху Украйна и прогнозите за развитието на газовия пазар в Европа го потвърждават. Очакваме в следващите 15 години един ръст от около 10 до 20% на потреблението на газ в Европа. Освен всичко друго, поради изчерпване на количествата и запасите на Норвегия и Холандия, ще се получи един дефицит от около 100 милиарда кубически метра природен газ в следващите години, а „Южен поток“ е призван да доставя не повече от 63 милиарда. Даже самият той няма да може да задоволява нарасналите нужди. Въпросът е чисто икономически. На Европа и трябва газ на достъпна цена, добави той.

По отношение на датата за предсрочните избори и евентуалната оставка на правителството, Ерменков каза: Много се надявам, че нервите на г-н Орешарски са достатъчно здрави и той като национално отговорен политик няма да направи това действие, защото то вече е безвъзвратно и определя от тук  нататък политическата обстановка в държавата, а освен всичко друг личната отговорност ще я понесе той и каквото и да се случи след това политическите сили ще си измият ръцете с него, че той е виновен, защото си е подал оставката. Надявам се на разум, на един все пак национално отговорен прочит на това, което се случи, защото в нито едно от изказванията и на лидерите на ДПС, пък и на обикновените хора, с които се срещам, няма непреодолими различия, които не могат да бъдат изгладени. Моето лично предпочитание е едни избори едновременно с местните избори биха били приоритет. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Таско Ерменков чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени