Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Килиите, в които вероятно е бил и Васил Левски, ще бъдат реставрирани и отворени за посетители

Бисера Йосифова
Снимка: БГНЕС
Спекулациите за последния дом на Апостола на свободата Васил Левски не са една или две, както не са едно или две местата, сочени за негов гроб. В последните години обаче се открои още един щрих около живота на един от най-великите българи. Става дума за мястото, в което Васил Левски е прекарал последните си дни на този свят. Известно е, че старият царски дворец в сърцето на София, който днес е дом на Националната художествена галерия, някога е бил османски конак.
Именно там, под него преди години бяха открити две килии, места за най-опасните врагове на Високата порта - българските поборници за свобода. Това е мястото, където е бил заключен Левски, заяви още преди години изкуствоведът Бисера Йосифова. Днес тя е директор на Художествената галерия и пред колегата Симеон Белев разказа една история за държавно безхаберие, безочие и опит за подмяна на историческите факти.
Бисера Йосифова не може да скрие разочарованието си от онова, което се е случило при т.нар. "ремонт" на поборническите килии в тогавашния османски конак, днешна галерия.

Чуйте.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна