Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: При тези резултати от европейските избори е добре да се търси прелегитимиране на изпълнителната власт

Беше заявено съгласие, че е необходим плавен преход към политическо стабилизиране на страната

Снимка: БГНЕС

Нещата се развиват на плоскостта на Конституцията - чрез консултации в Народното събрание, консултации, на които трябва да се очертаят технологичните срокове за провеждане на предсрочни парламентарни избори тази есен, заяви в предаването " Нещо повече" председателят на парламента Михаил Миков.

На въпрос кога започват политическите разговори Миков каза:

Следващите дни, не бих искал да фиксирам, за да не предопределям аз. Това е въпрос на парламентарно представените политически сили. Доколкото разбирам има намерение да бъдат поканени и извънпарламентарни партии. Но тези разговори, освен срока, в който трябва да се проведат изборите, трябва да уточнят и онези въпроси, които са свързани с работата на НС в този период, работата на изпълнителната власт. Така че плавно да се отиде към избори и да се даде една предварителна, поне декларирана, стабилност на страната.  

Според председателя на НС всички партии ще отидат на такива консултации. 

Беше заявено такова съгласие, водени от разбирането и от необходимостта от плавен преход към стабилизиране на страната в политическо отношение. 

Политическото говорене на отделните партии е едно, но общото между тях е разбирането, че е необходим плавен преход, че европейските избори не дават енергия на кабинета за провеждане на дълбоки и цялостни реформи. В същото време те не дават ясна алтернатива на следващото управление. Но при тези резултати от европейските избори е добре да се търси прелегитимиране на изпълнителната власт, смята Миков. 

На 10-и юни изтече срокът, в който трябва да бъде включена в дневния ред на НС подписката. По този повод, още в четвъртък, го бях включил като точка. Знаете, че тогава кворумът беше провален от ГЕРБ. В петък също не се стигна до разглеждане, не беше приета тази точка в дневния ред. Сроковете текат и е добре да се реши - ще има ли решение на НС по референдума, или няма да има - каза Миков, попитан дали  се очертава  нова критична ситуация в НС с насрочването на референдум за изборните правила.

Провеждането на референдум и избори създава редица проблеми и не знам защо тази теза започна да се подхвърля в публичното пространство, без да се оценят няколко факта от действащото законодателство. От кои избори ще се счита валиден референдумът. Има изискване в закона, че референдумът ще породи задължение за следващ парламент, ако в него участват не по-малко от участвалите в последните избори за НС. Несъмнено, когато референдумът се провежда заедно с изборите, в него при всички случаи ще участват по-малко, най-малкото, защото референдумът се провежда на територията на страната. Един човек по-малко да не участва, залага тежък проблем по отношение на член 23 и по отношение на валидността на приемане на решението, обясни Миков и допълни, че разяснителната кампания, проведена в предизборна кампания ще доведе до това една от двете да не се чуе.

Чуйте разговора от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна