Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Правителството предприе грешна тактика да номинира в последния момент кандидата си за еврокомисар

Българското правителство предприе грешна тактика да номинира в последния момент кандидата си за еврокомисар. По този начин страната пропусна да бъде активен участник в тихите преговори за това какъв ще е ресорът на българския еврокомисар.

Това коментира избраният за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Преди всички“. Според него не трябва да се пропилява възможността Кристалина Георгиева да бъде номинирана отново, защото заради личните ѝ качества се говори за възможен по висок пост за нея – зам.-председател на ЕК.

Какво портфолио получава всяка от държавите е въпрос на дълги преговори още преди сформирането на Комисията. Но колебливостта, отказът  навреме да бъде посочено кой е представителят със сигурност не работи в полза на България, защото в повечето от случаите ресорът се съобразява с персоналните качества на представителя.

Бъдещият еврокомисар ще представлява страната 5 години и не би трябвало да бъде номиниран от дискредитирано правителство, коментира той.

Той оцени думите на Борисов за „реваншизъм и война“ като изпуснати емоции и изрази убеждение, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на следващите избори.

Дончев коментира, че ставащото в КТБ дълго ще има отражение върху имиджа, а оттам и върху икономиката на страната. Макар в ситуацията да има много емоции, тя не е породена от емоции, коментира Дончев:

Може би е редно да търсим причините за това, което се случи - по непотвърдена информация - в "Булгартабак". Не бих изключил от коментара и това, което се случи, или по-скоро не се случи, в „Южен поток“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Томислав Дончев можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени