Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Мерджанов: Бойко Борисов се държа като терорист, подпалващ най-голямата несигурност

Снимка: БГНЕС

Днешното събрание на ИБ на БСП ще бъде продължение на започналите консултации в петък при президента, каза председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов в интервю за предаването "Неделя 150".

От петък имаме крещящи промени в един от лидерите – Борисов, който вместо да продължи заявената позиция на консенсусен играч, образно казано, в политическото пространство, в съботния ден се държа като терорист, подпалващ най-голямата несигурност. Това е изключително безотговорно поведение на фона на призивите за всеобщо успокоение и за недопускане на финансова дестабилизация, каза още той.

Мерджанов коментира изявеното желание от лидера на ГЕРБ да бъде отново премиер:

Не съм очаквал такъв тип поведение на Борисов, който е бил министър-председател, пределно е наясно с капиталовата адекватност на банките, с ликвидността им, да призовава към такъв хаос и безразборност. Това говори, че стремежът е единствено да се дойде на власт, използвайки банковата система и сегашните моментни затруднения, които системата изпитва, без да се дава сметка за реалната икономика, за страха на хората, за бизнеса и прочие. Очевидно е, че тук не се подбират никакви средства. Стремежът е само един-единствен – да се дойде на власт.

По отношение на днешните консултации при президента Мерджанов каза:

Надявам се разумът и необходимостта за стабилитет на държавата да владеят тези консултации. Очаквам да видя подобно поведение, на първо място, от държавния глава и от политическите сили, които ще участват. Надявам се да бъде затвърдена тази първоначално изразена позиция от петък, тъй като гражданите само това очакват. В противен случай ние хвърляме обществото и държавата в една опасна среда и посока, от която печеливши няма да има. 

Според него на консултациите трябва да се отчете необходимостта от бързи действия на УС на БНБ с ясен и точен план и на тази основа да се гарантира и подкрепата на правителството, и на Народното събрание, ако се наложи.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Атанас Мерджанов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени