Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестият конкурс за наградата БАЗА

| обновено на 30.06.14 в 12:12
Зоран Георгиев, "Невидим небостъргач" (рисунка върху фотография, невидимо мастило, UV-фенер), 2014
Снимка: личен архив

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990-а г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Сред държавите, присъединили се към наградата, са Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания.
България се включва през 2008-а г. Инициативата е на Института за съвременно изкуство - София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.
Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София. Партньор на проекта е Софийска градска художествена галерия. Там на 12-и юни бе открита изложбата на номинираните художници.
Носител на наградата БАЗА за 2014-а е Зоран Георгиев. (Той гостува в „Музей в ефира” на 3 май, а поводът бе изложбата му „Носталгично бъдеще”.)
За тазгодишния конкурс за наградата БАЗА разговаряме със Сашо Стоицов, член на журито, и Леда Ванева, най-младата от номинираните художници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна