Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации настояват да се спре строежът на метрото при Лъвов мост

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации настояват за спиране изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост в София. Според представители на Инициативата "Граждани за устойчиво развиите" строежът е незаконен и заличава археологически артефакти от Римския период.

Арх. Димитър Димитров  е един от създателите, заедно с граждански организации, на фейсбук групата  "Да спасим археологията при строителството на метрото". Той смята, че се унищожава археологията при строителството на метрото в района на Лъвов мост: Това, което е унищожено, а то е в огромни размери, е античният стадион на Сердика. Нещо, което липсваше на София. През 2010-а година то е буквално унищожено. Затова днес това, което видяхме при незаконното строителство на транспортен възел Лъвов мост, е ужасяващо.

Според него разрешителното за строежа на метрото е незаконно, не се спазват изискванията за предварително проучване, а в случая дори става въпрос за укриване на факти.

Никакви нарушения няма по отношение на методиката и нищо не е разрушено от намерените археологически структури, категоричен е доц. Любомир Вагалински – директор на Националния археологически музей в София.

Той твърди, че колегите му от Музея на София са непрекъснато атакувани и обвинявани.

При строежа на метрото край Лъвов мост са открити стени от римския императорски период по първоначална датировка 2-3-ти век. Една от стените е много добре запазена, но тя попада директно на трасето на метрото. Най-вероятно ще бъде разглобена, пакетирана и преместена на друго място. Целта на стените е била да укрепват терена край реката, обясни доц. Вагалински.

Интервюто с арх. Димитър Димитров и с доц. Любомир Вагалински можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна