Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Франция

„Музикална мрежа“ на 10 и 24 юли, от 11.00 часа

| обновено на 23.07.14 в 11:10 БНР Новини

Немският поет и философ Гьоте е казал „Виж Неапол и умри“, а аз бих казала „Виж Париж и умри“.
Благословени са хората, на които шансът, късметът и съдбата са се усмихнали, за да се докоснат, до този център на световната култура. Няма да изброявам паметниците, архитектурата, историческите факти. Миналото на града и на Франция, всеки от нас е чувал или учил, дали целенасочено или чрез богатата литература, останала като наследство за поколенията, дали чрез примерите в класическата музика, живописта или киното.

Всъщност, същите думи могат да се кажат и за много други красиви места и градове по света, но Париж не е просто столицата, той е лицето на Франция.

Духът на личностите - родени, живели и творили, с неизчерпаемо вдъхновение по поречието на хилядолетна Сена, сякаш можеш да видиш и усетиш, сред тълпата от туристи.

През месец юли, месецът, в който Франция празнува Националния си празник – 14-и юли, ще ви запозная със съвременните идоли и достойни наследници на Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жулиет Греко и много други техни предшественици в музиката. Изградили им пътя, по който гордо да вървят напред, да надграждат и разширяват традициите, със своите иновативни стилови похвати.

В двете издания на поредицата, ще звучат изпълнителите Кристоф Мае, Ев Анжели, Патрик Фиори, Индила, Грегоар, Лори, Жюлиен Доре, Корней, Рафаел Арош, Ализе, Тиери Амиел, Заз, Даниел Леви и други.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна