Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бареков: Мораториумът, който предлагаме, няма да влоши състоянието на енергетиката

Снимка: БГНЕС
Това правителство, което си отива, направи няколко фундаментални грешки. Едната от тях беше изкуственото понижаване на цената на тока, без да се спре корупцията в сектор "енергетика". Най-голямата корупция в България е точно в сектор "енергетика" и знаете, че НЕК и БЕХ имат 3 милиарда дефицит. Това каза за предаването "12+3" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по повод предложението му за мораториум върху цената на тока. Според него повишението ще се отрази на обикновените хора и малкия бизнес:

Всяка мярка с днешна дата е абсолютно палеативна. Трябва да се погледне вътре в самата енергетика къде са черните дупки. Няма държава по света, в която енергетиката да е на загуба. Просто не съществува такава държава, с изключение на България. С днешна дата бедният народ, бизнесът ще плати цената за това увеличение, няма да се покрие дупката в бюджета, нищо няма да се случи и новото правителство ще трябва наново да прави анализ. Това правителство, което си отива с днешна дата, и ДКЕВР, нямат политическата легитимност да направят какъвто и да било анализ за състоянието на българската енергетиката. Повярвайте ми, мораториумът, който ние предлагаме, по никакъв начин няма да влоши състоянието на българската енергетика.

Според Бареков системата може да бъде оздравена след бърз, но внимателен анализ и отстраняване на политическите назначеня, които я източват.

Много е тежка ситуацията с експертизите в областта на енергетиката. Може би най-добрият експерт, с който работя, не е българин. Той е англичанин и е доста популярен у нас. Казва се Джефри ван Орден. Това е човекът, от който аз съм чул може би най-смисления анализ на "Южен поток". Работим с хора, които са открити, публични. Не всички са обвързани с нашата политическа сила. Примерно, проф. Таков е по-скоро независим експерт. Ние ползваме тяхната експертиза, техния анализ. Много е сложно да се намерят читави хора.


Бареков коментира, че ББЦ никога не е искала да е балансьор в политиката, а просто измества ДПС от спектъра на желаните коалиционни партньори, защото е нова и неопетнена политическа сила.

Буквално сме в кампания,
добави Бареков. ББЦ ще направи семпла кампания, ориентирана към срещи с хората, защото не разчита на държавна субсидия.

Политикът ще изпрати и молба до президента партията му да има свой представител в ЦИК.

Интервюто на Даниела Якова с Николай Бареков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!