Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДКЕВР предлага промени в общите условия на EVN

Снимка: БГНЕС
В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъдат обсъдени новите Общи условия на електроразпределителното дружество EVN. От енергийния регулатор съобщиха за "Хоризонт" какви са 4-те основни предложения за промени в общите условия на EVN. Първите две от тях касаят качеството на предоставяната услуга. При доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина, искат експертите от ДКЕВР.

Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага още работната група на енергийния регулатор. Друга идея на експертите за промяна в общите условия е при спиране на електричеството EVN да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа.

От ДКЕВР не се ангажираха със срок, в който предложените от тях промени в общите условия на EVN ще станат факт.

В енергийния регулатор ще бъде обсъден и проектът за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз". Методиката гарантира, че тарифите за ползватели на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка от преносната система. Така цената ще се изчислява на база разходи за определено разстояние.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени