Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дж. Йелън: Икономиката на Съединените щати продължава да се подобрява

Джанет Йелън, шеф на Фед

Икономиката на Съединените щати продължава да се подобрява, но възстановяването й все още не е пълно. Това  заяви председателката на Федералния резерв на Джанет Йелън  в Сената, фокусирайки върху слабото покачване на работните места и слабия растеж на заплатите, които са от най-голямо значение за оздравяването на икономиката. 

В защита на позицията на Федералния резерв, председателката Джанет Йелън каза, че ранните признаците на овладяване на инфлацията не са достатъчни, за да се ускорят плановете за повишаване на лихвените проценти. Това се очаква да стане в средата на следващата година. Всъщност, лихвените проценти могат да се променят и по-рано, и по-бързо, ако данните показват подобряване на пазара на труда по-бързо от очакваното, уточни тя. 

След резкия икономически спад през първото тримесечие, дължащао се до голяма степен на лошите метеорологични условия, през второто тримесечие има подобряване на показателите на производството и разходите. Равнището на безработицата е спаднало почти с 1.5 % през последната година и възлиза на 6.1 % през юни. 

В последния си доклад за полугодието пред Конгреса от Федералния резерв изразиха безпокойство в някои аспекти за сигурността на пазарите на ценни книжа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени