Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Пискова: Тайната война на Русия с Украйна се превръща в световна война

Александър Богоявленски: Изключена е версията за авиационен инцидент

Даниела Горчева: Холандците казаха, че те няма да приемат разследване само от руска страна, ще настояват за международно разследване

Общо 298 души са били на борда на самолета на Малайзийските авиолинии, който вчера се разби над Източна Украйна, в район, където се водят сражения между украински правителствени сили и проруски отцепници. Журналистите Александър Богоявленски, Ангелина Пискова и Даниела Горчева коментираха в "Преди всички" начина, по който се развива информационният поток около трагедията с малайзийския самолет, паднал на руско-украинската граница.

Александър Богоявленски: Спекулациите са върху това кой точно е изстрелял тази ракета и откъде. Трябва международни сили да се включат в разследването. Вярвам, че това ще бъде бързо. Смятам, че е изключена версията за авиационен инцидент. Най-големият проблем са политическите спекулации. Ще бъде трудно  да се отсее вярната информация. Защо този самолет? Има едно обяснение. Малко преди да достигне  критичната точка полетът е бил отклонен  от маршрута,  поради  буря. Много е вероятно и този фактор да е изиграл роля. И съвпадение на обстоятелствата може да се окаже. Но е трудно да сбъркаш огромен пътнически самолет с малък транспортен. Може да става дума за трагично съвпадение на обстоятелствата, защото имаше още един малайзийски самолет, който падна в Тихия океан и още не е намерен. Още преди два месеца имаше предупреждения, че този регион е размирен и  е добре да се избягва. Част от американските авиокомпании се съобразиха, но други не.

Ангелина Пискова: Късно снощи разговарях с депутата от Украйна от партия "Отечество", Александър Брегинец - няма съмнение, че това е атака на руските авиационни сили от територията на Украйна, смята той. Той я нарича огромна луда атака. Това се е случвало срещу украински самолети, срещу цял град. Според него Украйна няма такъв тип ракети "Бук", които могат да свалят такъв самолет от такава височина. Тайната война на Русия с Украйна се превръща в световна война. Време е да се разбере, че на Путин трябва да се забрани да управлява каквато и да било страна.

Даниела Горчева от Холандия  - вече са известни - 154 жертви са холандците. В историята на Холандия това е може би най-голямата катастрофа. Вече има екипи, които са заминали да подкрепят близките на жертвите в Малайзия. Известно е, че на своята страница Игор Гиркин, който е офицер от руското ГРУ и един от лидерите на въоръжените от Русия терористи, се хвали, че са унищожили самолет, взимайки го за украински - товарен. Прихванат е разговор между друг терорист с началника му в Русия, където съобщава, че са свалили пътнически самолет погрешка. Играят си на война. Изпращат бойна техника. Кремъл не разбира от дипломация. Те разбират, когато им се говори твърдо, безкомпромисно. Холандците казаха, че те няма да приемат разследване само от руска страна, ще настояват за международно разследване.

Мненията на Александър Богоявленски, Ангелина Пискова и Даниела Горчева можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна