Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Дончев с втора победа в "Рали България" в кариерата си

Крум Дончев спечели за втори път в кариерата си "Рали България"
Снимка: БГНЕС

Крум Дончев и неговият навигатор Петър Йорданов с "Форд Фиеста R5" спечелиха 45-ото "Рали България". Двамата триумфираха в най-старото автомобилно състезание в страната за втори път след 2008-а година. Дончев и Йорданов бяха най-бързи в надпрлеварата, която през този сезон е и кръг от европейския рали шапионат на Международната автомобилна федерация (ФИА). Те вече имат 152 точки и излизат на четвърто място в класирането, чийто нов лидер с 224 точки е финиширалият четвърти в българския кръг от надпреварата екипаж на Войтех Щрайф/Франтишек Райноха от Чехия със "Субару Импреза STi". Щрайф и Райноха завършиха на 4:06 мин от Дончев и Йорданов в ралито.

Във втория ден от самоковския старт състезателите на "Глобул Рали Тийм" спечелиха 5 от 6 етапа (общо в състезанието етапните им победи са 9), четири пъти най-бързи бяха завършилите на второ място украинци Олександър Салюк/Йевхен Червоненко с "Форд Фиеста R5", а в една отсечка най-бърз беше отпадналият в последствие заради повреда в автомобила екипаж на "Октан Тим" Игнат Исаев/Милен Илиев с "Мицубиши Лансър Ево 9".

Вторият ден на "Рали България" се разви без каквито и да е изненади и крайното класиране остана такова, каквото беше след първото преминаване на отсечката Бели Искър (6,81 км). Малкият километраж, а и големите разлики между екипажите, които бяха зад гърба на Дончев/Йорданов и Салюк/Червоненко, предопределиха и изхода на ралито. В същото време обаче българите не върнаха газта нито за момент, увеличавайки постепенно разликата между себе си и екипажа на Астана от 15 сек. след края на вчерашния ден на 24.7 сек в края на състезанието.

Трети в генералното класиране завършиха турските състезатели Ягъз Авджъ/Бахадир Гюсенмез с "Мини Джон Купър" с изоставане от 2:33.7 минути от първенците. Много силно състезание направи вторият екипаж на Октан Тим - Антон Титов/Венци Мирчев със "Ситроен DS3 R3T", които спечелиха и първите си точки за евротрофея след шестото си място.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени