Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Англия

| обновено на 21.08.14 в 09:50 БНР Новини

Омъжих се за археолог, защото колкото по-стара ставах, толкова повече той ме оценяваше – думите са на първата дама на криминалния роман, родена в Англия през 1890 година – Агата Кристи. Освен дълбок изследовател на мистериите и изключителен познавач на отровите, изглежда е била и със специфично чувство за хумор.
Петдесет години преди раждането на великата авторка на крими истории в Англия е поставено началото на традиционен ритуал, продължаващ до наши дни. Следобедният чай с лека закуска между 16 и 18 часа, се е появил сред богатите класи, а както говорят историческите факти, идва от Анна Мария Ръсел, херцогиня на Бедфорд, дългогодишна приятелка на Кралица Виктория.

Може би на чаша чай през тези векове са взимани съдбоносни политически решения, обсъждани са светски клюки и разплитали безброй интимни интриги. Може би на чаша чай са се раждали грандиозни музикални и литературни произведения, на които ние съвременниците се наслаждаваме и до днес, в концертната зала или с книга в ръка.
През август в двете издания на поредицата „Един месец с музиката на Англия“ приятелите на програма „Христо Ботев“ ще се запознаят със актуалните имена на съвременната английска попсцена.

Ще звучат изпълнения на: Алиша Диксън, Ейми Уайнхаус, Елиар Фокс, Джеймс Артър, Шерил Кол, Лаура Мвула, „Уан Дайрекшън“, Ноути бой, Адел, Роби Уилямс, Ели Гулдинг, Габриел, Джон Нюман и други.

21 август, от 11.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!