Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За медиите, властта и КТБ – журналистите Росен Босев и Светослав Терзиев

Последните разкрития на вестник "Капитал" и "Протестна мрежа" показаха схема за кредитиране на медии. Фирми, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, са финансирали с общо близо 30 милиона лева вестници извън издателската група на семейството на Делян Пеевски през 2011-а и 2012-а година. Заемодателите са сред големите длъжници на КТБ и сега си търсят парите по съдебен ред. В списъка с медии са "Труд", "24 часа", "Преса", "Тема", "Стандарт", "ШОУ", "Блиц", "Марица", "Струма" и много други.

Още от 2011-а година "Капитал" се опитва да покаже проблема, че има данни, че фирми, свързани с Цветан Василев, са получили кредити, надхвърлящи многократно ограниченията, записани в закона. Доскоро надзорът си затваряше очите. От няколко месеца подуправителят на БНБ е с обвинение именно за това, че не обърнал внимание на надвишаването на лимита
, каза в предаването "Преди всички" авторът на разследването журналистът от в. "Капитал" Росен Босев.

Издателят на "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева в съботния брой на в. "Труд" заяви, че няма и никога не е имала кредит в КТБ.

Това е точно така, коментира Росен Босев:

Тя и нейната фирма няма кредит към КТБ. Банката финансира придобиването на холдинговата структура, която стои зад "Труд", "24 часа" и другите издания с кредит от "Инвестбанк". Факт е, обаче и тя самата не го отрича, че едната фирма, свързана с Цветан Василев, е имала договор с нея, по силата на който фирмата на Венелина Гочева "Про нюз" е взела заем от "Сайга консулт" – фирмата на Цветан Василев.


Сред вестниците, които не са получавали кредити от КТБ или от фирми, свързани с банката, е "Сега". Журналистът Светослав Терзиев коментира, че вестникът е бил поставен под натиска на банката да не разкрива връзките на Цветан Василев с Делян Пеевски и Ирена Кръстева:

Вестникът беше подложен на много остър натиск. Изпратени бяха писма от КТБ до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, до трима негови заместници и комисари, до няколко началници на главни дирекции, в които те се занимават с една публикация на в. "Сега" и нейният автор, в случая аз. Защо си позволяваме и изобщо допускаме, че има някаква връзка между Цветан Василев, Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Случи се така, че тази връзка много бързо се саморазобличи от самите участници в нея.

Светослав Терзиев припомни едно признание от преди 2 години на бившия министър на културата Вежди Рашидов, че създаването на медийния монопол се е решило на една маса, около която се въртят много пари.

Какво представлява този медиен монопол? В една банка се концентрират държавните средства на ниска лихва. От там нататък тази банка може да разполага с огромен ресурс и го предоставя на финансовия пазар. Лихвата там обаче е много по-висока. Получава се една разлика, която държавата подарява на тази банка, но при определени условия. Банката трябва да изкупи медии и да ги контролира от нейно име. Затова тези медии винаги са свързани с властта, няма значение коя е тази власт
, обясни схемата журналистът от в. "Сега".

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна