Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Георгиев записа своя нова творба за БНР

Татяна Колева
Снимка: Hans Speekenbrink

"Сътворението" е трети поред концерт за маримба и оркестър в творчеството на младия композитор и диригент Мартин Георгиев. Интересът му към ударните инструменти не е случаен, защото това е неговата специалност от Музикалното училище във Варна. Сега Мартин Георгиев гради успешна кариера в Лондон. В момента е асистент-диригент в Кралската опера "Ковънт Гардън", а през 2013-а беше поканен за резиденен композитор на град Хайделберг.


Перкусионен концерт №3 е създаден по поръчка на Община Варна и в морската ни столица е неговата концертна премиера през 2011 година. Мартин Георгиев го посвещава на баща си, а солистка тогава е известната перкусионистка Татяна Колева, за която е написано произведението. Тя живее в Холандия, но работи активно на различни световни сцени. През 2009 година Татяна Колева спечели приза "Музикант на годината" в анкетата на "Алегро виваче". Сега тя бе поканена специално и за записите на "Сътворението" в Първо студио на БНР, в партньорство с Радиосимфониците под диригентството на автора.

Ударнистите по-трудно имат възможност да свирят с оркестър в сравнение с цигулари и пианисти. Дори и в днешно време, когато е по-различно отпреди 10 години. Ние все още развиваме репертоара за този инструмент. Нямаме Чайковски, нямаме Брамс, нямаме Рахманинов. Затова и аз исках да създам нещо различно, за да погледнем по съвсем друг начин на инструмента, споделя младият композитор.

Какво още разказват за проекта Мартин Георгиев и солистката Татяна Колева, както и откъси от току-що завършения запис на Перкусионен концерт №3 чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна