Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Служебното правителство извършва чистка

Атанас Мерджанов

БСП определи като безпрецедентен акт подготвяната смяна на началника на Служба "Военна информация" Веселин Иванов. Левицата приема като чистка кадровата политика на служебното правителство. 

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов определи служебния кабинет като негласна коалиция между няколко партии и ги обвини в политическа чистка:
Това е коалиционното правителство, съставено от представителите на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ. Няма как да си обясним поголовните чистки, които започнаха. Това само доказва, че намеренията на държавния глава Плевнелиев още при задаването на програмата и големите реформаторски задачи към правителството целят един далеч по-дълъг мандат, отколкото се полага мандат на служебно правителство.
От БСП коментираха и намеренията на служебния кабинет да смени началника на "Военна информация" Веселин Иванов, назначен по времето на ГЕРБ и останал на своя пост по времето на Ангел Найденов заради добрите резултати и отзивите от партньорските служби. Мерджанов изтъкна:
Нещо, което е без прецедент, нещо, което е в преките отговорности на държавния глава и вместо той да бъде гарант на националната сигурност, по-скоро с действията и с импулсите, които дава президентът Плевнелиев, той се превръща в опасност за националната сигурност.
Бившият военен министър Ангел Найденов бе категоричен, че смяната на шефа на военното разузнаване е неприемлива:
Вдъхновителите, обаче, на всичко това, което се случва, са членовете на един партиен кръжец начело с ексминистъра Аню Ангелов. Първосигнален реваншизъм лъха от всичко това, което се случва в Министерството на отбраната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна