Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Щонов: Енергийният борд настоява за три оставки в ДКЕВР

Премиерът Близнашки: Шоково повишение на цената на тока е неприемливо

Васил Щонов
Снимка: БГНЕС

До средата на 2015-а година задълженията на НЕК ще достигнат 4 милиарда лева. Това обяви след заседание на кабинета министърът на енергетиката Васил Щонов. Той добави, че Енергийният борд, който е създаден към Министерския съвет, настоява за три оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На председателя Боян Боев, и на членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков.

По думите на енергийния министър, токът ще поскъпне, но това ще трябва да се случи постепенно: Ние мислим, че на този етап регулаторът не си изпълнява задълженията от гледна точка на интереса на обществото и всъщност сме поискали оставката на трима от членовете в регулатора, включително председателя на Комисията. Ако предвиждаме, че ще бъде 900 милиона допълнителният дефицит, който ще се отвори следващите 12 месеца, не е реалистично да очаквате чрез каквито и да е мерки той да стане 200 или 300 за една година.

Министър-председателят Георги Близнашки обяви, че шоково повишение на цената на тока е неприемливо: За нас е неприемлив такъв драстичен скок. Затова искам да предупредя ДКЕВР да се вслушва внимателно в заключенията на Енергийния борд. Самите те направиха твърде много грешки през последните една-две години. Дори един регулатор не може да си позволи да действа на своя глава. Нека да се направят тези дебати в Енергийния борд и да се търси едно плавно покачване на цената, което е приемливо за нашето общество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна