Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин започва международна конференция за Западните Балкани

Снимка: wikipedia.org

В Берлин започва международна конференция, посветена на Западните Балкани. Германският канцлер Ангела Меркел покани 9 премиери и 8 министри на икономиката от региона, както и досегашният председател на ЕК Жозе Барозу, за да обсъдят интеграцията на западните Балкани в ЕС.

Основната цел на конференцията за Западните Балкани в Берлин е да се стимулира сътрудничеството между държавите от бивша Югославия и Албания. На масата на преговорите ще седнат дори представителите на Сърбия и Косово – факт, който доскоро не се подразбираше от самосебе си. Това се смята за напредък в отношенията между ЕС и Западните Балкани, но според наблюдатели засега той е и единственият прогрес. Регионът все още няма ясна перспектива за членство в ЕС. Общността на първо време не е заинтересована от нови членки. Въпреки това Берлин възнамерява да започне нова инициатива за приближаването на региона към европейската общност, за да се избегне евентуален украниски сценарий и в тази част на Европа.

Анализатори критикуват правителството в Берлин обаче, че не са поканили представители на босненските сърби на конференцията, а проблемът между тях и мюсюлманите в Босна е един от най-сериозните в региона. Идеята е подобни конференции да се организират на всеки 4 години, като следващата ще бъде във Франция. Освен за ЕС участниците сега ще обсъдят и енергийната политика, както и политиката на сигурност


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени