Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Откриването на сезона в театрите и оперите е под риск, ако не се намерят 4,7 млн. лева

Снимка: Архив

Ако не се намери тази сума от 4,7 милиона лева, говорим за първото 6-месечие, за театрите и оперите, началото на сезона е подложено на огромен риск. Това съобщи в интервю за предаването "Неделя 150" заместник-министърът на културата Боил Банов.

Има два основни проблема, които влияят изключително на проблемите с бюджета тази години. Единият е, че при сценичните изкуства като цяло след реализиране на тази реформа започнаха да бележат ръст при посещенията на зрители, но Министерството на финансите не отчита това. Вече три години  се предвижда един бюджет, който е рамкиран, еднакъв, а в рамките на този бюджет се работи на делегиран принцип. Неотчитането на този ръст води до един дефицит в края на всяка година, който министерството по един или друг начин винаги се опитва да решава, но то е недългосрочно. Тази година специално, април месец, бяха повдигнати разходните стандарти на театрите и оперите необосновано, може би като предизборен ход, звучеше прекрасно, всички се зарадваха много, че държавата ще дава повече пари за театър и опера, но това е абсолютно икономически необоснован акт, който в момента като бумеранг се връща при нас. Обещаха се едни пари, които ги няма. Тези пари обаче са облечени във форма на закон, те не са просто обещание, и сега ние трябва да намерим тези пари отнякъде. Това някъде общо взето го няма. Министърът води непрекъснати разговори с Министерство на финансите. /…/ Ако не успеят да се намерят достатъчно пари, така че да протече един нормален сезон, ще се наложи всички да предприемат някакви вътрешни ходове за оптимизиране на своите бюджети.

За мен е порочна практика начина на финансиране на културата. Културата за съжаление се финансира на остатъчен принцип, каза изпълнителният директор на Българския филмов център Георги Чолаков. Той обясни какво е положението в киното.

Диана Андреева също изказа мнение по темата: Един от сериозните проблеми на българската култура е фактът, че Министерството на културата не успява да отстоява бюджета нито на сценичните изкуства, нито на филмовата индустрия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени