Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът по сигурността към правителството прие "Визия 2020"

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. Предлага се актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

Позицията на Съвета за сигурност предстои да бъде окончателно утвърдена от правителството в кратки срокове, тъй като на 4 и 5 септември България трябва да представи позицията си по кризата в Украйна на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Миналата седмица възникна скандал с публикувана на сайта на Министерството на отбраната версия на "Визия 2020", която обяви Русия за заплаха за националната сигурност. Тя така и не влезе за обсъждане в Съвета по сигурността към МС, тъй като премиерът обяви, че е нужно допълнително обсъждане. Според някои източници в новата версия на "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана" текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация. Формулировката за хибридната война е запазена. 

През следващите дни документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна