Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Ларш Собю Кристенсен с премиера на "Аполония" тази вечер

Снимка: apollonia.bg

В 20 часа тази вечер на "Аполония“ ще бъде норвежкият писател Ларш Собю Кристенсен с премиера на третата част от известния си роман "Бийтълс“.

Тази вечер ще се представят третата част на трилогията "Бийтълс“, която се казва "Огледално написана история“, и неговата стихосбирка "Таралежово слънце“ – това е неговият шести роман и неговата първа стихосбирка, излезли на български език, каза в предаването "Нещо повече" преводачката Анюта Качева. Тя обяснява и кой е Ларш Собю Кристенсен:

В периода 1903-1928 година малобройна Норвегия има три Нобелови награди за литература. От 1920 година първата номинация на норвежки автор за Нобелова награда за литература е тази на Ларш Собю Кристенсен за неговия роман "Полубрат“. Не взе Нобелова награда. Моето лично предсказание за него е, че той просто ще вземе Нобелова награда. Но за сметка на това и двете книги - "Полубрат“ и "Бийтълс“,  го правят световноизвестен. "Полубрат“ е преведен на 37 езика, а "Бийтълс“ - на 42. Ларш Собю Кристенсен има много други награди, той е драматург, той е автор на сценарии. Той е една доста уникална личност заради ролята, която  играе в норвежкия културен живот – носител е на най-голямата държавна награда на Норвегия. Това е орденът "Св. Олаф“,който се дава за заслуги за развитието на норвежката нация и култура, но и за развитието на човечеството изобщо.

Анюта Качева раказва и малко за самата книга:

"Бийтълс", която е написана 1984 година, в края 2013 година беше обявена за най-значителното произведение, създадено от норвежката култура в последните 25 години. И наистина, тази книга продължава да бъде книга на поколенията. Това е книга за четири момчета от Осло, които ние ги срещаме между 10 и 16 години, които, както самият Ларш Собю Кристенсен казва, посланието на "Бийтълс", поколението на 1968-а година го зарежда с възторга от живота и те, отдадени изцяло на този възторг, изграждат всичките свои мечти, желания, планове. Втората среща с тях е, когато те вече са на средна възраст и последната среща с тях е вече, когато те са на 50, какво е станало. Както много често става в живота, от всичкото това, за което те са говорили, от всичките тези мечти не е останало абсолютно нищо и никой не е направил нищо от това, за което е говорил. Но силата на  Ларш Собю Кристенсен е в това да ни накара да си отворим очите и да проумеем, че никой никому нищо не е обещавал в този живот, никой никому нищо не дължи, включително и ние на себе си не сме си обещавали. Единственото нещо, което всъщност дължим на себе си, е да бъдем верни на себе си и да можем да се променяме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна