Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байко Байков: Очакваме над 10% спад в туризма

Над 10 % спад в туризма през тази година, прогнозира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

Според Байко Байков причините за очаквания спад са данните за летния туристически сезон и слабата рекламна кампания от страна на държавата:
За съжаление много са пазарите, които реализираха спад. Обясними са причините за това. Макар че държавата имаше възможност да компенсира този спад, но не го направи и към момента всъщност няма абсолютно никаква сериозна рекламна кампания на основните пазари. Най-неудовлетворителното е, че от страна на администрацията ние нямаме абсолютно никаква официална информация за това какви средства са изразходени по отделни пазари, какви туристически продукти се рекламират.
Според Калин Драганов, член на Управителния съвет на организацията, спадът на туристи от Германия през това лято е 5 на сто, а от Холандия 30 процента. По думите му статистическите данни за броя туристи и за приходите приходи са неточни:
Тъй като така или иначе държавата от край време нехае за развитието на бранша, всяко следващо правителство се опитва да надува цифрите и те стигнаха до безумната цифра 8 милиона. Въобще не е толкова оптимистично настроението, както се представя от централната власт
През това лято престъпността на Слънчев бряг се е увеличила значително, добави Драганов:
Нашият холандски партньор ни прати официално писмо, че ако това нещо не се промени, те ще спрат програмата
Сред причините за неточната статистика е нагласата да се крият обороти и туристи, коментира Байков. Вчера министърът на икономиката Васил Щонов съобщи, че за първите седем месеца на годината има 6,7% ръст на чуждестранните туристи, а приходите са нараснали с малко над 4 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!