Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кокалов: Няма ощетени болници при заплащането на дейността им

Снимка: БГНЕС

Правилата, по които се разпределят парите за болнично лечение изобщо от Надзорния съвет, отдавна са гласувани и няма да има промени в тях, така че по принцип парите ще бъдат разпределени равностойно на всички болници според дейността, която извършват, каза вицепрезидентът на КНСБ и член на Надзора на НЗОК Иван Кокалов в интервю за предаването "Преди всички".

Разбира се, парите няма да стигнат, тъй като стигнахме до извода, че трябват поне 330 млн. лв. актуализация на бюджета, така че макар и напрегнато до края на годината да може НЗОК да се разплаща за дейността на болниците. Актуализацията беше извършена за сумата 225 млн. и съвсем честно трябва да кажем, че тази сума няма да стигне до края на годината и ако допълнително не се намерят средства, трябва да ви кажа, че за последните един-два месеца средствата ще бъдат прехвърляни да се изплащат от следващия бюджет,
добави Кокалов и обясни, че до края на годината е необходима още една актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с около 120 милиона лева.

Той беше категоричен, че няма ощетени болници при заплащането на дейността на лечебните заведения месец за месец, а само забавяне: Досега няма ощетени болници. Има прогнозни бюджети. Те за миналия месец бяха разпределени, преди да се получи със сигурност актуализация на бюджета и ние трябва да спазваме закона, т.е. не можем да формираме дефицити и поради тази причина днес всичко това ще бъде компенсирано до известна степен, но и досега Касата, разплащайки се месец за месец с болниците, след проверка е заплащала и надпрогнозната дейност.

Надзорът няма да допусне грешки, които да създадат предпоставки за напрежение. Ние ще продължим да търсим възможности да се случи така, че максимално да бъдат удовлетворени исканията, тъй като напълно разбирам директорите на болниците и напрежението, което съществува, но все пак трябва да се знае, че трябва да има средства и за лекарства за онкоболните за домашно лечение
, заяви Кокалов.

Цялото интервю на Таня Величкова с Иван Кокалов чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна