Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имат ли софиянци омбудсман за "Топлофикация"?


Днес Общинският съвет трябва да одобри правилата за избор на омбудсмани за "Топлофикация - София". Защо са нужни и как тези посредници биха могли да помогнат във взаимоотношенията между "Топлофикация" и потребителите? На тези въпроси отговори в "Преди всички" един от вносителите на това предложение - съветникът Зафир Зарков.

Той се обоснова с искането на клиентите на топлофикационните дружества и нарасналото през последните две години недоволство от работата на отоплителните дружества.

Предвидено е да бъдат избрани трима обществени посредници, като техните функции ще бъдат избрани от Общинския съвет, за да нямат никаква зависимост от "Топлофикация". Предвижда се те да имат двугодишен мандат и след това да се направи анализ за ефективността на такава институция.

Юристи-специалисти по топлотехника е задължително да бъдат тези членовете в този екип,
уточни Зарков.

Богомил Николов
, представител на Асоциация "Активни потребители", каза:

Приветстваме идеята, тя е добра, дано стане и добра практика. Това е пилотен проект и дано се разпространи и в други сектори. Ако има национален омбудсман за тази област, ще е добре. Стига софийският опит да повлече крак и това може да се случи. Крайно време е и самите компании да започнат да залагат в общите си условия подобна арбитражна клауза. Но, ако "Топлофикация" не се съобразява с препоръките на този арбитър - омбудсмана, естествено у хората ще възникне разочарование.

Интервютата със Зафир Зарков и Богомил Николов може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени