Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Генов: Няколко дни правиха опити да бъда отстранен, накрая успяха

Иван Генов
Снимка: БГНЕС

Късно снощи стана ясно, че изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" инж. Иван Генов е бил освободен от поста си с решение на Българския енергиен холдинг. Формалната причина e намаляване състава на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове.

Доста дни са правени опити да бъде взето това решение. Накрая тези, които са искали да бъде взето това решение, са успели. Вчера уточнихме с изпълнителния директор на БЕХ, че няма как да продължим да работим заедно. Предлагаха ми да бъда член на борда, а изпълнителен директор да бъде друг, обясни причината за уволнението си Иван Генов.

В предаването "Преди всички" той предположи, че вероятно оценката за работата му е лоша, за да му предлагат да напусне поста на изпълнителен директор. Никой обаче не му е казвал това директно. По думите му няма откъде да излезе тази причина. 

Явно тези, които натискат БЕХ да бъда сменен, не се интересуват от аргументи, коментира Иван Генов.

Според него работата му по проекта с "Уестингхаус" не е причина за освобождаването му:

Причината за махането ми е, че съм Иван Генов. Не съм политическо лице, не членувам в политическа партия. Аз съм експерт, каза досегашният изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

На неговото място е назначен Димитър Ангелов. Тази рокада повтаря ситуацията от 2009-а година, когато след управлението на тройната коалиция ГЕРБ смени Иван Генов с Димитър Ангелов.

Не е добре за централата, че за последните 10 години са сменени осем пъти директорите. Това е атомна централа. За съжаление това не могат да го разберат хората, които взимат политически решения на високо ниво. За тях АЕЦ "Козлодуй" е три главни букви и нищо друго. Това е опасно за централата. За мен няма значение. Аз бях сигурен, че това ще стане. Крайно време е да помисля за себе си, за здравето си. Този път си тръгвам за последно, категоричен е Иван Генов.

Той обясни, че е доволен от свършената от него работа в централата.

Цялото интервю с Иван Генов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени