Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Най-голям интерес ще има при изслушването на Джонатан Хил и Пиер Московиси

Снимка: www.europarl.europa.eu
В Европейския парламент започнаха изслушванията на кандидатите за еврокомисари.

Първият ден беше спокоен, но това се очакваше. По-проблематичните кандидатури тепърва предстоят да бъдат изслушани, коментира в предаването "Преди всички" политологът Даниел Смилов.

Според него с голям интерес ще бъдат наблюдавани двама от кандидатите за комисари – британецът Джонатан Хил и французинът Пиер Московиси:

Регулирането на банковия сектор, което е предложено на кандидата от Великобритания Джонатан Хил. Там притеснението е, че той е консервативен кандидат, който, като идва от тази партия, защитава идеите на свободния пазар, липсата на регулация в банковия сектор. В ЕП има доста представители на политически партии, които биха искали да видят по-сериозна регулация на банковото законодателство в Европа. /…/ Могат да се очакват остри въпроси.

Кандидатът на Франция, за когото е предвидено да отговаря за финансовата и фискална дисциплина в ЕС, идва от държава, която и в момента иска за себе си отклонение от базови правила на финансовата дисциплина. И там ще има сериозни въпроси, коментира политологът кандидатурата на Пиер Московиси.

Даниел Смилов смята, че ако един или няколко комисари бъдат счетени за проблематични, това би хвърлило сянка върху цялата комисия, защото тя трябва да бъде одобрена анблок.

Ако някой от кандидатите бъде върнат от евродепутатите, това би забавило встъпването в длъжност на новата Еврокомисия, гласуването на която трябва да се състои на 20-и октомври, допълни Смилов.

Интервюто на Борислава Борисова с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна