Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С безплатни консултации по трудовоправни въпроси ще бъде отбелязан Световният ден за достоен труд

| обновено на 07.10.14 в 10:12
Снимка: Биляна Борисова

Седми октомври се отбелязва като Световен ден за достоен труд.

По инициатива на световното синдикално движение, денят ще бъде отбелязан с различни прояви. В София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград и Враца, експерти на КТ "Подкрепа" ще раздават ваучери за безплатна консултация за основните права на работното място. Ще се дават и консултации по трудовоправни въпроси, за пазара на труда, обучението и квалификацията, младежките дейности и безопасността при работа.

Според областния лидер на КНСБ в Плевен – Янчо Апостолов в България има условия за достоен труд, но те не винаги се спазват. Според него плашеща е липсата на държавно участие в задължителния контрол за спазването на трудовото законодателство. Янчо Андонов изброи и най-често срещаните нарушения:

На първо място са работните заплати. От една страна, те са непоносими ниски и от другата страна, се забавят безразборно. Трябва задължително да отбележим условията на труд. Работното време се нарушава масово. Особено в частта му за сумирано изчисляване на работното време. Полага се и извънреден труд, но вместо да работят по 8 часа, хората работят по 12-14 непрекъснато, без почивни дни, без спазване на празнични – работи се безразборно. На следващо място, не бива да забравяме отпуските. В много от здравните заведения -това е невероятен проблем. Липсват кадри – не ви пускаме в отпуска. Жесток проблем.

Формулата за преодоляване на тези пропуски и слабости е контрол и намеса на държавата във всички измерения на трудовото законодателство.

Безплатни консултации по трудовоправни и осигурителни въпроси организира днес и Регионалният съвет на КНСБ в Шумен. Юристите на КНСБ консултират заинтересованите през целия ден – от 9 до 17 ч. в офиса на Конфедерацията на площад "Кристал" в Шумен.

С това действие искаме да поставим хората на труда на първо място., коментира председателят на местната структура на КНСБ – Анета Денева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна