Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Интересува ни какви политики ще предложи ГЕРБ, след това ще решим дали да ги подкрепим

Снимка: БГНЕС

Не виждам защо Реформаторският блок да бъде пред срив, каза лидерът на СДС Божидар Лукарски в интервю за предаването "12+3". Срещата, която имахме досега с колегите, беше на тема, че не трябва да имаме различни сигнали и че не трябва да излизат сигнали, че може да има срив на Реформаторския блок, още повече, че нямаме официални резултати и не знаем изобщо как ще изглежда групата, кои са вътре, каза още Лукарски.

На въпрос дали Реформаторският блок ще подкрепи кабинет с премиер Бойко Борисов, Лукарски отговори:

Ние искаме да видим изобщо какви са предложенията на ГЕРБ основно по различните видове политики, какви реформи ще се изпълняват и какви принципи ще изпълнява едно бъдещо правителство ден по ден. Чак после ще видим какви са персоналните предложения за премиер, за вицепремиер и тогава ще ги обсъждаме. Нямаме становище по този въпрос. За вътрешния министър аз съм си казал мнението. За Бойко Борисов – аз в интерес на истината, след като съм разговарял с моите колеги от СДС, ние сме на мнение, че персонални забележки и условия не би трябвало да се поставят. По-важното е какви програми трябва да изпълнява едно бъдещо правителство. 

Лукарски заяви, че Реформаторският блок също не е получил покана от ГЕРБ за преговори и все още нямат и сформиран екип:

Ще съставим екип, след като парламентарната група бъде съставена.

Той посочи и кои политики ще подкрепи Реформаторският блок:

Основната реформа, която трябва да се извърши, е реформата в правосъдната система. Също така трябва да има административна реформа. Очакваме реформа в образованието. И други има. Всичко е изписано в нашата програма. Принципите са свързани с нашата програма.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Божидар Лукарски чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна