Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е Европейска столица на спорта през 2018 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

София беше избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година. Това решение е взела на свое заседание оценителната комисия към Асоциацията на европейските столици и градове на спорта. Марсилия печели надпреварата за 2017 година, за която и българската столица кандидатстваше. Двата града бяха допуснати до финала на състезанието и поради близките им резултати по регламент София автоматично става столица на спорта за следващата 2018-а година.

В писмото си до кмета на София, Йорданка Фандъкова, Джан Франческо Лупатели - президент на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта, казва, че София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на  инициативата.

От сега нататък Вашият град е приет в семейство на ACES Europe, се казва още в писмото на президента на организацията Джан Франческо Лупатели.

Кандидатурата на София беше подкрепена и от много олимпийски и световни шампиони на България. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна