Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неспазването на имунизационния календар при децата може да доведе до епидемични взривове

Снимка: БГНЕС
Има опасност от епидемични взривове, застрашаващи живота и здравето на децата при неспазване на имунизационния календар, категорични са педиатрите. Бебета, родени след 1-ви юни тази година, не бяха ваксинирани по правилата на Календара срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомелит и хемофилиус тип Б, защото нямаше в наличност 6- валентна ваксина.

От Министерство на здравеопазването съобщават, че 28 хиляди броя четирикомпонентна ваксина и ваксина срещу Хепатит Б са раздадени от 15-и септември до 15-и октомври на общопрактикуващите лекари.

С тези ваксини ще се обхване с първи прием на подлежащите на ваксинация 11 хиляди 760 новородени през месеците юли и август.

Дори само един прием на четирикомпонентна ваксина на втория месец от раждането ще защити бебето, каза в интервю за "Хоризонт" д- р Калин Лисички, педиатър от болница Токуда.

Според него неспазването на Имунизационния календар крие опасност от епидемия, заради спадането на груповия имунитет:

Промяната в Закона за имунизационния календар би било изход от задънената улица с провалените търгове с фиримите за доставка на ваксините последната година, смята още д-р Калин Лисички. Той препоръчва на родителите да изчакат да се осигурят към личните лекари всички необходими ваксини и за реимунизация и да не търсят други варианти.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна