Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два месеца българска култура в Лондон

БНР Новини

Десетки са събитията, а много повече участниците, които ще представят България по време на третия Фестивал на българската култура в Лондон. Основател на фестивала е цигуларят Иво Станков. Той организира проявата със съдействието на Българския културен институт в английската столица и с подкрепата на нарастващ с всяко следващо издание брой спонсори от Острова и от България. Тази година представянето на творци от различни жанрове в изкуството ще продължи цели два месеца. Часове преди откриването с концерт на Лондонския кралски оркестър под диригентството на Мартин Пантелеев и солисти Ваня Ватралова-Станков (сопран) и Теодосий Спасов (кавал), Иво Станков намери време и за слушателите от България.
Сред събитията, които предстоят, са изложби на Дечко Узунов и Георги Чапкънов, на проф. Велислав Минеков и учениците му от Националната художествена академия. Секцията „Кино” ще се открие с филма „Съдилището” на Стефан Командарев, ще бъдат показани още „Жената от фара” и „Отчуждение”. Театър „Адриана Будевска” – Бургас ще играе „Диагноза: Едит Пиаф” с участието на Тони Димитрова, Театър 199 – „Кики ван Бетовен” от Ерик Еманюел Шмит . В поредицата „Вечери на българските икони” ще гостуват Георги Дюлгеров и Татяна Лолова, ще бъде показан документалният филм „Актрисата, която се смее” на Георги Тошев. Концерти ще изнесат Лондонският български хор с диригент Десислава Стефанова, Калин Вельов и „Тумбаито”, Стефан Вълдобрев с група „Обичайните заподозрени”, Поли Генова. Ще бъде отбелязана подобаващо 100-годишнината от рождението на Борис Христов с изпълнения на Красимир Тасков (пиано) и Деворина Гамалова (цигулка) и с прожекция на документалния филм „Молитвата на Борис Христов”. Българо-английската формация A spell in time ще разкаже в слово и танц митове и легенди от България. На 17 декември фестивалът ще бъде закрит с концерт и „Нощ на българската култура”. Пълната програма може да се проследи на официалната интернет страница на фестивала и във фейсбук, както и в уебсайта на Българския културен институт в Лондон.
Събитията от Лондонския фестивал на българската култура, които ще се провеждат в галерия „София” на Българския културен институт, ще бъдат с ВХОД СВОБОДЕН. От там съобщават, че поради големия интерес, е задължително местата да се резервират предварително на адрес office@bcilondon.co.uk




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени