Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Газдов за изложбата си "Неръждаема стомана"

Снимка: Венета Павлова

Проф. Иван Газдов, един от най-известните български графици, открива изложба днес, наречена "Неръждаема стомана" заради материала, с който прави триизмерна провокация. Художникът включва и 3 цикъла непоказвани до този момент графики с традиционните си техники.

Това е моя много стара идея. Това е графичен цикъл, който се развива доста бавно, защото е много сложно. Това е контур, който обхваща две форми лявата и дясната, задната и предната. Това най-добре си личи по време на гледане. Реших да ги направя тези неща от пластика. Едната форма е празната част на пластиката, а другата форма е металът. 

Пластиките съдържат оптична илюзия и предлагат игра за окото и съзанието, благодарение на приложения от Газдов похват trompe l`oeil, при който две или повече разпознаваеми форми са вградени в обща композиция.

Тези неща са развити много силно в Изтока. Това са работи, които представляват живописни изпълнения, които залъгват окото на зрителяТо залъгва окото, че представлява нов обем. Съвпадението на двойни силуети е моята работа, което е нещо ново. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна