Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Петрова: Вярвам, че програмната декларация ще изиграе ролята на коалиционно споразумение

Снимка: Дневник

Смятам, че ще се стигне до сформиране на правителство. Това заяви в предаването "Преди всички" политологът Геновева Петрова

Толкова трудно съставено правителство от няколко различни партньори, които участват в него и които го подкрепят, част от тях с противоположни позиции по определени въпроси, действително му предстои трудна работа, съгласуване на множество позиции и интереси при всяко решение, което то трябва да вземе, и непрекъснато наблюдение, контрол от страна на парламент, медии, гражданско общество. В това наблюдение и контрол няма нищо лошо, даже е хубаво. Провеждането на сериозни реформи, на сериозни промени в държавата е много силно предизвикателство и трудно решима задача. От друга страна, знаем, че след неуспеха на последното правителство и след гражданските протести и очакванията на хората, че това правителство трябва да предприеме конкретни важни стъпки за решаване и преодоляване на ключови проблеми. Смятам, че ще му е много трудно. Лично се надявам да има възможност да вземе нужните решения, защото в крайна сметка целта е да имаме наистина работещо правителство, което успява да провежда управление в очаквания и добрия за страната начин.

Според Петрова, програмната декларация е задължително да съществува като платформа за сериозна работа: Ако тази програмна декларация се окаже наистина загубена, то това би било много жалко и би било наистина много сериозен проблем пред работата на правителството. Разчитам, че тази декларация ще изиграе ролята на коалиционно споразумение, защото, имайки тези предварително съгласувани приоритети, все пак това е базата, върху която правителството да може да осъществява своята работа. Смятам, че ние трябва да настояваме и очакваме тази програмна декларация да не се изхаби и да не остане просто един проформа създаден документ, а напротив – да бъде база, върху която да се гради управлението от това правителство.

Според политолога целият ход на преговорите е оставил впечатлението, че има едно надхитряване при разпределението на министерските постове: Вярно е, че някои трудни министерства като че ли са дадени на коалиционния партньор, но това е шанс за реформаторите да докажат своите възможности, своите позиции и своята воля да се справят със сериозни проблеми и с провеждането на сериозни реформи.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Геновева Петрова чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна