Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

„11 часа тревога, заради подозрения за ебола. Ситуацията овладяна паниката нахалост. Набеденият за носител на вируса 60-годишен се оказа с малария“. Така МОНИТОР обобщава съмненията за поява на смъртоносната зараза у нас.

Вестниците коментират намеренията на ГЕРБ да въведе 10 процента данък върху всички видове влогове, с изключение на детските. „Разширеният обхват на налога и вдигането на ставката ще донесат 80 милиона лева допълнителни приходи в хазната“, твърди ТРУД. Според СЕГА обаче, „новата мярка едва ли ще доведе до очакваните от управляващите постъпления в бюджета, заради спада на лихвите след случая КТБ“.

ГЕРБ ще предложи и отмяна на прага за необлагаем доход, както и приспадане на 200 лева от облагаемия доход на родителите, информира председателят бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за ТРУД.

Изданията отбелязват и намеренията за промени в Закона за банковата несъстоятелност. С тях синдикът на КТБ ще може да развали прихващания на кредити за 800 милиона лева, съобщава СТАНДАРТ. ДУМА и ТРУД цитират предупреждението на адвокат Михаил Екимджиев, че това може да доведе до осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу държавата ни. „Законодателство с обратно действие нарушава принципите на правовата държава“, обобщава ДУМА.

Преди да се назначи синдик за КТБ делото за несъстоятелност трябва да тръгне по същество, припомня МОНИТОР. Делото може да бъде блокирано, докато Върховният административен съд разглежда жалбата на мажоритарния акционер срещу отнемането на лиценза, става ясно от публикацията.

ПРЕСА описва в две страници проблемите пред усвояването на европейските пари за програмния период от 2014 до 2020 година. 2015-та също може да се окаже нулева година, предупреждава вестникът. Причината е, че до изтичането на срока преди пет дни администрацията ни е пратила за окончателно одобрение в Брюксел само три от общо девет програми.

„Брюксел свърши парите. Заради проблеми с бюджета, Европейската комисия ще ни преведе до края на годината 400 милиона вместо поисканите от кабинета 800 милиона лева“, съобщава ТРУД.

„Европарите сигурни само за метрото“, пише НОВИНАР. Линията до Бизнес парка ще бъде пусната в експлоатация през април, допълва СТАНДАРТ.

Проектът за нов просветен закон, внесен от бившия заместник-министър от ГЕРБ Милена Дамянова, предвижда матури и в десети клас, съобщава същият вестник. Проектът дава възможност и за създаване на „иновативни училища“. „В тях ще се учи по различни програми, които обаче трябва да получат благословията на просветното ведомство“, отбелязва СТАНДАРТ.

ТРУД извежда още акценти от проектозакона: „Децата без оценки в училище до 4-ти клас. Учители ще гонят непослушните и неподходящо облечените. Родителите получават право да възпитават деца в кооперативи.“

„Проектозакон разрешава домашното образование. ГЕРБ ще „храни“ частните училища от държавната хазна“, пише ДУМА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна