Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илчев към студентите: България ще стане вашата държава само ако работите за нея

Снимка: БГНЕС

Не можем да имаме качествено висше образование, без да имаме качествено средно образование. Усилията трябва да бъдат разнопосочни. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" проф. Иван Илчев – ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който днес отбелязва патронния си празник.

Илчев посочи какви са очакванията му от новия просветен министър:

На първо място, се надявам, че ще бъде приета вече разработената и одобрена от Съвета на ректорите Стратегия за висше образование и че няма да бъде подмятана в Народното събрание месеци наред. Приемането на Стратегията ще осигури здрава основа за подобряване на качеството на висшето образование у нас.

Според него оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще даде глътка въздух на българското висше образование и наука. Проф. Илчев се надява законопроектът за образованието да се придвижи бързо: В последните години си оставаме само на ниво коментари, без да взимаме решителни мерки. Понякога е по-полезно дори да вземеш решителна мярка, в която и да сгрешиш нещо, защото сгрешеното може да се поправи, докато когато не опитваш да правиш нищо, е по-лошо.

За оставащата една година от втори си мандат проф. Илчев посочи какво остава да се направи: Ще се опитаме да създадем нови бакалавърски и магистърски програми. Ударението ще бъде поставено върху нови програми на английски език. В момента сме отделили в нашия бюджет специално перо за поощряване на колегите, които ще работят в тази насока. Ясно е, че трябва да се отваряме много повече към студенти от други държави. /…/ За нас, разбира се, са важни финансовите възможности, които ни носят чуждите студенти, но още по-важно е да запазим качеството на обучение, което няма да можем да направим, ако приемаме прекалено много студенти.

В днешния празник за Университета ректорът се обърна към студентите: Да вярват в себе си, да не се страхуват от труда и да не вярват на черногледците, които за съжаление непрекъснато им обясняват, че в тази държава "бъдеще за тях няма". Тази държава ще стане тяхната държава само ако те работят за нея.

Цялото интервю с проф. Иван Илчев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна