Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зиадин Села: Дошло е времето македонците и албанците в Македония да подпишат нов договор


Охридският договор, който бе подписан през 2001-а година, и с който бе сложен края на гражданския конфликт в Македония не се спазва, каза в специално интервю за предаването „Събота 150“ албанският политик в съседна Македония и кмет на град Струга Зиадин Села.

Според него е дошло време македонците и албанците да седнат и да подпишат нов договор, в който трябва да бъде постигнато съгласие. В Македония, според него, трябва да има двукамерен парламент, в който да бъдат уважаван гласа на албанците в югозападната ни съседка. Той бе у нас по покана на Македонския институт и за представянето на сборника свързан със 100 годишнината от Охридско-Дебърското въстание във Военния клуб.

Република Македония днес е изправена пред много предизвикателства.Най-сериозният от тях е да се изправи със самата себе си и реалността, в която живее. Докато се опитват да я избегнат тази реалност, Македония ще бъде проблематична държава, но от друга страна тя има потенциала да бъде пример за останалите страни в региона. Трябва да бъде гарантирана една силна вътрешна кохезия между народите, които живеят в Република Македония, след което трябва да се върви към решаването на проблема с името и по специално с Гърция. Албанците в Македония продължават да бъдат третирани като колония в страната. Те биват използвани, вземат се от тях данъците, които те като граждани на Македония плащат, но централната власт не връща тези средства под формата на инвестиции в районите, в които живеят. Това, което се вижда са инвестиции направени от самите граждани-албанци, а не от централните власти в Македония, каза Села.

Охридският договор които бе подписан през 2001-а година, с които бе сложен края на гражданския конфликт в Македония не се уважава. Дори и след 12 години, след като бе подписан той несе изпълнява  и уважава докрай. Дошло е времето македонците и албанците да седнат и да подпишат нов договор, в които трябва да постигнем съгласие по едни въпрос. Ако искаме да запазим унитарния характер на Македония, минимума които трябва да бъде постигнат е да се регулира гласуването. А това означава, че трябва да има двукамерен парламент в Македония. В противен случай ще продължи практиката албанците в Македония да бъдат надгласувани в Собранието на страната. Другият въпрос, които трябва да бъде решен, е Македония да бъде двуезична държава да се използва „македонски“ и албански езици. Искаме толкова колкото внасяме в бюджета на Македония средства от данъци да бъдат връщани под формата на инвестиции. Докато продължава т.нар. политика на двойните стандарти и биват възприемани през етническата призма дали са македонци или албанци, Македония ще бъде проблематична държава, а от тук това означава, че ще имаме проблематичен регион и Балкани като цяло, обясни още Зиадин Села.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна