Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Иванов: Бюджет 2015 обижда за пореден път достойнството на българските граждани

Снимка: Личен архив

Бюджет 2015 за мен е един твърде стандартен, невпечатляващ бюджет, който не отговаря в никакъв случай на тежката социално-икономическа ситуация, в която България е изпаднала след 6 продължителни години криза. Това заяви в предаването "12+3" макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Бюджетът не е обърнат адекватно към реалните и дълбоки проблеми на икономиката. За мен най-лошата част на този проектобюджет е, че той не адресира проблемите, свързани с безработицата и бедността, които разяждат с всеки изминал ден, и сме свидетели буквално на това, социалната тъкан на България. Бюджетът по същество не поисква нищо от богатите българи, докато в същото време поставя своите тежести върху заетите, върху безработните и продължава със своята несправедлива данъчна мрежа да спира всъщност възстановяването на българската икономика. За мен няма терапия в този бюджет, няма и политика. Има само едно дребно късогледо бакалско разплащане, разплащане с цел да зашием поредната година, да задържим правителството, ако можем да спасим мандата си. За мен бюджетът е и в дълбоко противоречие с програмната декларация на коалицията. Като цяло бюджетът обижда за пореден път достойнството на българските граждани, на нашите възрастни майки и бащи, бъдещето и хоризонта на децата ни, настоящето на хиляди български младежи. Бюджетът неглижира българската индустрия и тласка още по-надолу колапса на публичния сектор у нас.

Това, което предлага бюджетът в областта на основните икономически индикатори, не решава нито един от проблемите на българската икономиката, категоричен е Иванов и добавя: Темпът на икономически растеж е твърде анемичен, бих го нарекъл смешен – 0,8% това е темп на фона на една тежко болна икономика, задлъжняваща все повече с изостанали структурни реформи, с колапсирал публичен сектор, с фалиращ частен бизнес. Всички мотори на стопанската активност на страната са почти спрели. Цялата страна живее и очаква само евроинжекциите.

Задлъжнялостта все още не бих я нарекъл стремглава. Това, което ме тревожи обаче, е, че зад тази задлъжнялост не виждам реформи, коментира икономистът. По думите му в бюджета отсъства ясна позиция за това какво ще се прави с финансовите аспекти на пенсионното осигуряване и социалната система.

България днес е изправена в твърде голяма криза в областта на пенсионната реформа, подчерта Иванов: Системата е под изключително напрежение. Да не говорим за частните пенсионни фондове, при които т.нар. "кризисен тест" въобще не е приложен.

Когато чета даже и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017, аз не считам, че тя отговаря също така на реалностите.

Слабото евро, падането на цените на петрола и ниските лихвени проценти за заеми – това са трите индикатора според проф. Иванов, които дават някаква възможност за подобряване на икономическата и социална ситуация. 

За КТБ икономистът изказа мнение:

Час по-скоро от гледна точка на изчистване на международната репутация на България, от гледна точка на сериозността, която България трябва да покаже, че действа, следва да се назначи международна голяма фирма за разследване на цялата афера, свързана с КТБ. /.../ Ако нищо не се случи, ако заинтересованите авторитетни институции не вземат радикално решение за назначаване на разследваща компания, КТБ ще бъде окончателно разграбена до към лятото на 2015-а. А след КТБ на опашката за съжаление се нареждат и други банки, ако БНБ не промени радикално цялата си регулативна система за мониторинг и контрол на търговските банки в страната и на банковите практики в страната.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Димитър Иванов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна