Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Димостенис Стоидис: Около 30 000 мигранти, загубили работата си в Гърция, са се върнали в родните си страни

В Гърция има около 25 000 сирийски бежанци, сред които много жени и деца. Те не искат да потърсят убежище, защото знаят, че ще останат в страната на първото си влизане. Около 500 от тях са направили лагер в центъра на Атина и настояват да им бъдат дадени документи, с които да могат да пътуват до други страни от Западна Европа, където твърдят, че имат роднини.

Димостенис СтоидисТова каза за предаването "Събота 150“ по "Хоризонт" посланикът на Република Гърция у нас Н. Пр. Димостенис Стоидис, който намекна, че гладната стачка на бежанци в центъра на Атина може би е под давление на определени кръгове в страната, които се занимават с издаването на подобни документи.

Гърция наистина изгради ограда по сухопътната си граница с Турция и след поставянето ѝ влизането на незаконни емигранти през нея стана почти нулево. Факт е, че хора, които имат потребност да напуснат своята страна, дори и да са незаконни емигранти, в комбина с трафикантите на човешки животи, се опитват да намират други начини за влизане в Гърция, което означава, че проблемът продължава да бъде остър.

Около 30 000 мигранти, загубили работата си в Гърция заради икономическата ситуация там, са се върнали в родните си страни благодарение на програмата за реадмисия, която поема разноските по пътуването им за сметка на гръцката държава и на обединените нации.

Договорът с кредиторите на Гърция изтича в края на декември. Решението на Екофин се договори за продължение 2 месеца на системата за оценка, така че да бъде завършен този договор с Тройката. Решението на правителството да форсира избора на нов президент доведе до голям спад на борсата. В рамките на 3 дни бяха загубени 20-25% от капитала. Правителството обяснява това с безпокойство на пазарите за вероятността за разширяване на предизборния период и за несигурния резултат от изборите.


Интервюто на Никола Миладинов с Н. Пр. Димостенис Стоидис можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна