Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Готви се строителството на нови 330 км писти в Парк "Пирин"

Снимка: bg.wikipedia.org



Коалицията от неправителствени организация и граждански групи „За да остане природа в България“ ще дадат пресконференция, на която ще предупредят, че се готви строителството на нови 330 км писти в Национален парк „Пирин“ – всичко това в нарушение на действащите правила. В предаването „Преди всички“ един от участниците – Катерина Раковска от WWF, обясни:

Поводът за пресконференцията е предложенията за режими в проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин“. Планът за управление е документът, който казва какво може и какво не може да се прави в парка в рамките на Закона за защитените територии. Ден и половина преди обсъждането миналата седмица на сайта на изпълнителя бяха качени най-важните части от плана – нормите и режимите на националния парк. Това, което се предлага, е доста притеснително. Това е падане на досега действащите режими изцяло и абсолютната им подмяна с нови, падане на забраната за ново строителство, забраната за лов и забраната за дърводобив, както и се виждат предложения за изграждане на гигантска ски зона. Това са дейности, забранени от Закона за защитените територии, коментира Раковска. В този смисъл тя допуска, че може да има някакви негласни разговори за промяна в законодателството.

Дали ще бъде приет този план зависи от МОСВ. Ние правим тази пресконференция, за да алармираме хората, за да знаят какво се прави с нашите пари. Този проект е финансиран по ОП „Околна среда“, който се съфинансира и от държавния бюджет. Целта ни е да информираме хората, за да бъдат готови да не позволят това да се случи.  Проектът за разработване на плана все още не е приключил. Обществените обсъждания предстоят догодина, но тогава ще бъде вече късно. Много е важно какво ще се изработи до тогава, подчерта Раковска. 

Тя бе категорична, че ако се приемат предложените режими, това означава практическо заличаване на парка и приравняването му към една обикновена горска територия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна