Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер Манюел Валс призова към "бдителност"

Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс призова днес към "бдителност", след като страната бе засегната от три странни атаки, което предизвика опасения за възможни действия на имитатор.

При последния инцидент снощи в западния град Нант шофьор се вряза в Коледен базар. Ранени са 10 души. Нападателят се е намушкал многократно, преди да бъде арестуван. Ден по-рано при подобна атака в друг френски град бяха ранени 13 души. В събота мъж бе застрелян, след като влезе в полицейски участък в централния град Жу-ле-Тур и нападна трима полицаи с нож, двама от които бяха сериозно ранени. Съобщава се, че човекът е извикал "Аллах акбар" ("Бог е велик") по време на нападението и наскоро е публикувал във Фейсбук страницата си знаме на групировката "Ислямска държава". Това предизвика загриженост, че атаката може да е мотивирана от ислямския екстремизъм.

Манюел Валс заяви за радио "Юроп 1", че няма "връзка" между инцидентите. Нападенията с колите явно са извършени от хора с психически проблеми. Очаква се премиерът да се срещне с няколко министри тази сутрин, за да "бъдат взети мерки, ако те са необходими".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна