Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триста училища, които носят името на Христо Ботев, ще получат утре неизвестен негов портрет

Снимка: Дора Атанасова

Продължава националната инициатива "Открийте неизвестен портрет на своя патрон", обявена от Издателство "Просвета".

Дотук са намерени няколко портрета – два на Христо Ботев, на Хаджи Димитър, на Васил Левски и на Васил Априлов. Те са открити в частните колекции на родолюбиви българи и в читалища, каза в предаването "Преди всички" Никола Кицевски  директор в Издателство "Просвета".

Утре от издателството планират да подарят неизвестен портрет на Христо Ботев на училищата, които носят неговото име. Те са около 300 в цялата страна.

Този портрет го намери Калинка Сотирова. Тя работи в Националния исторически музей. Той е притежание на нейното семейство от времето на дядо й, който е бил учител. Той почива на 90-годишна възраст през 1966-а година. Така портретът остава в семейството. Тя ни го донесе, след което той беше реставриран в Националната библиотека. Вече сме готови да го подарим на всички училища, които носят името на Христо Ботев, каза Никола Кицевски.

Той допълни, че досега са подарили портрет на Васил Левски в 190 училища и на Васил Априлов, чието име носят 18 учебни заведения.

Амбицията на издателството през тази година е да намерят портрет – литография на братята Кирил и Методий, тъй като сега се навършват 1002 години от рождението на Свети Методий.

От Издателство "Просвета" се обръщат към обществеността с апел всеки да открие в личната си библиотека най-стария учебник, който притежава, и да изпрати снимка. Притежателите на най-старите издания ще бъдат наградени.

Цялото интервю с Никола Кицевски можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна