Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидал Алгафари: Със случилото се във Франция се търси алиби за отпор срещу "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС

Повечето хора са съпричастни към трагедията в "Шарли ебдо", биха искали да помогнат, да се изявят. Но пиар е, което се случи с тази касапница. Аз не мога да приема, че това е терористичен акт, това е едно масово убийство, каза в предаването "Преди всички" Нидал Алгафари:

И трябва да се търсят едни убийци, а не фанатици. Като гледам фактите, двамата братя ми се струва странно да са обучени терористи. Да си оставят личните карти в колата, да излязат по улиците и да започнат да стрелят. Много противоречиви неща излязоха от самата касапница. Направи ми впечатление една карикатура за един шейх с тюрбан, който седи и гледа атентатите и се смее. В един момент описват нещо за Корана и той е разгневен. Ако го поставим в обратната посока, в нейното индиго. Вчера едни лидери, които излязоха вчера от големите държави и изказваха едни тежки съболезнования и ще се разплачат. Къде бяха те, когато над 200-300 хиляди души загинаха в Либия, над милион – В Ирак. Това е хрониката на една предизвестена касапница. Ако се върнем във времето и видим този техен хумор. Тези карикатури не са кой знае какво. Те са били насочени, с цел да се направят размирици и бунтове, за да си вдигнат тиражите. Хуморът, който е вътре, не е този, на който бих се усмихнал даже

Търси се алиби. Най-вероятно за някакъв отпор за "Ислямска държава". Много от службите работят по този начин. Трябва им повод. Очаквам да има реакции – те започнаха, нападнаха няколко джамии. Ще се опитат да въвлекат по-силно Франция в конфликта в Сирия, прогнозира Алгафари. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна